П`ятниця, 29.03.2024, 13:17
Приветствую Вас Гість

Вороновицький музей історії авіації

Главная » 2009 » Жовтень » 28 » Вороновиця
17:45
Вороновиця

Вороновицький музей історії авіаціїМальовниче селище Вороновиця, розташоване за 20 км від Вінниці, недарма зветься колискою авіації. У 1869-1876 роках тут проводив свої досліди з літальними апаратами винахідник першого у світі літака - морський офіцер, капітан І рангу Олександр Федорович Можайський, випередивши своїм винаходом американців братів Райт на 20 років.

Потомствений моряк, у 28 років лейтенант Можайський у складі екіпажу фрегата «Діана», відправився в кругосвітнє плавання. Талановитий моряк, відмінний художник, Можайський керував будівництвом одного з перших у Росії гвинтових кліперів. За мужність Можайський був нагороджений орденом і медаллю: він успішно кома
ндував флотилією, що охороняла Амурський лиман.

МожайськийО.Ф. Можайський

Ще під час далеких плавань Олександр Федорович почав цікавитися літальними апаратами. Спостерігаючи за птахами, вивчаючи крило пернатих, Можайський зробив відкриття, що дозволили йому пізніше створювати літальні апарати.

У сімдесятих роках XІХ століття, вийшовши у відставку, він оселився в маєтку свого трагічно загиблого брата у Вороновиці. Спочатку Можайський проводив досліди з повітряними зміями. Після трьох років вимірів, підрахунків та випробувань авіаконструктор створив повітряного змія такого розміру, що на ньому можна було літати на буксирі за возом, запряженим трійкою коней. Цей повітряний змій став прототипом найпростішого планера. Випробування літальних апаратів проводилися на дачі Можайських над Південним Бугом.

У старому вороновицькому парку, розбитому ще наприкінці XVІІІ століття, до наших днів зберігся палац польських магнатів Грохольских, де жив і створював свої літаки Можайський. У триповерховому палаці, що складається з 43 кімнат, зараз розташувалася школа. Дві зали займає музей історії авіації і космонавтики ім. Можайського. Експозиція музею розповідає про розвиток вітчизняного повітряного флоту, про перших авіаторів і їхні рекорди. Експонати відображають велику роль авіації у Великій Вітчизняній війні, розповідають про перші кроки людства в космос, про талант винахідників і мужність льотчиків-випробувачів.

Просмотров: 2961 | Добавил: PAPA | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]