Вівторок, 23.04.2024, 23:22
Приветствую Вас Гість

Вороновицький музей історії авіації

Главная » 2021 » Квітень » 12 » Міжнародний день авіації та космонавтики
21:33
Міжнародний день авіації та космонавтики

Святкуємо разом online: Міжнародний день авіації та космонавтики!

День працівників ракетно-космічної галузі України!

60-річчя першого польоту людини в космос!

Історична пам’ятка про свято та заходи у Вороновицькому музеї історії авіації та космонавтики.

Починаючи з середини ХХ ст. і впродовж поч. ХХІ ст. космонавтика вбирає в себе найпередовіші винаходи людства і швидко розвивається.

12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний обліт навколо планети Земля.

12 квітня 1981 стартував перший пілотований політ за американською програмою "Шаттл".

Указом президента, Л.Д. Кучми, від 13 березня 1997 року, в Україні

12 квітня святкують «Міжнародний день авіації та космонавтики. День працівників ракетно-космічної галузі України». 

В 2021 році відзначається 60-річчя першого польоту людини в космос!

Серед творців ракетно – космічної галузі було і є багато українських фахівців. На жаль, останнім часом усі здобутки радянської космонавтики Росія з якогось дива приписує виключно собі, забуваючи, що радянські космічні успіхи значною мірою були і українськими .

12 квітня до міжнародного дня першого польоту людини в космос у Вороновицькому музеї історії авіації та космонавтики представлено виставку „Космічні перспективи ХХІ ст.” Мета виставки показати вагомий вклад українців в освоєння безмежних космічних просторів. Завдяки нашим космічним геніям – Ю.Кондратюку, С.Корольову, В.Глушку, М.Янгелю, В.Челомею та іншим ми маємо всі підстави пишатися українськими космічними досягненнями. Наші співвітчизники не тільки створили чудову пісню „Дивлюсь я на небо тай думку гадаю: чому я не сокіл, чому не літаю...” а й зуміли втілити цю пісню в життя.

До української ракетно-космічної галузі входить майже 40 великих підприємств та багато малих і середніх підприємств-розробників і незалежних науково-дослідних лабораторій. Провідним центром серед них є конструкторське бюро «Південне» та виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод» у місті Дніпро, де сконструйовано й вироблено понад 400 штучних супутників Землі, створюють та серійно виробляють ракетоносії, космічні апарати, системи управління, орієнтації і траєкторних вимірювань.

Великими досягненнями вітчизняних фахівців стало створення космічних апаратів «Січ-1»«Океан-О», «АУОС» та «Мікрон», ракетоносіїв «Зеніт-3SL», «Дніпро», «Циклон-3»- всі двигуни працюють на водному розчині нітрат гідроксіламіна з добавками-2019 рік. Україна відома також апаратурою стикування «Курс» для Міжнародної космічної станції, системами прицілювання ракет, апаратурою систем керування для космічних комплексів «Союз», «Прогрес», «Протон», унікальними об’єктами наземної інфраструктури: контрольно-коригуючими станціями для глобальних навігаційних супутникових систем, мережею спостережень геофізичних явищ.

Україна належить до четвірки країн, які створили й успішно реалізовують довготривалу Міжнародну програму „ Морський старт”. Ідея „плавучого старту” використання морської платформи для запуску космічних апаратів – зародилася у КБ „Південне” (м. Дніпро). Матеріали про цю програму представлені на виставці: ілюстрації, текстові пояснення, фото.

Фотографії, короткі біографічні довідки про українців – космонавтів подано в розділі виставки „Космонавти – українці”. Книга „Я твій син Україно” – першого космонавта Української держави Леоніда Каденюка передана ним особисто до музею є вагомим експонатом музею.

Традиційно цього дня до музею приїздить багато відвідувачів та гостей музею, але в зв’язку з карантином музей виставляє інформацію в internet для широкого ознайомлення, а також спогади за попередні роки.

У 2018 році до 45 – ти річчя створення Вінницької спілки ветеранів космодрому „Байконуру” на базі Вороновицького музею історії авіації та космонавтики відбувся семінар – зустріч членів Вінницької обласної організації ветеранів космодрому „Байконур”. Голова організації,

п-к Щіголєв В.І – ветеран ракетно – космічної галузі України привітав присутніх і вручив пам’ятні грамоти:

  • Мельникову В.Є – бувшому начальнику автомобільного обслуговування „Байконуру”, Соболью В.І. – ст. інженеру випробовування ракет, Анашкіну В М. бувшому льотчику, Ємельянову В.Г. – випробовувачу ракетно - космічної техніки, Омельченку О.А. – льотчику- випробовувачу.

Директор музею Демяненко В.Т ознайомив учасників заходу з маєтком та проведеними ремонтно-реставраційними роботами, які були здійснені за кошти Евросоюза, провів тематичну екскурсію по експозиції „Розвиток авіації та космонавтики в Україні”, та поділився своїми спогади про зустріч з космонавтами, Українцями Георгіем Береговим «Звездный городок» в 1990 році та Леонідом Кізімом в 1995році – начальником Військово-космічної Академії ім.О.Ф.Можайського, м. С-Петербург, з Леонідом Каденюком –Всеукраїнська конференція , яка проходила в Національному університеті м.Чернівці в 2011 році.

Ознайомив присутніх з проектом «Музей майбутнього» основними напрямками та перспективами розвитку музею, та історико-архітектурного комплексу, пам’ятки архітектури України 18ст., маєтку Грохольських – Можайських в смт. Вороновиця.

Ветерани передали до фондів музею книги, плакати, фото з дарчими підписами та підписами космонавтів.

В 2019 році день авіації та космонавтики відзначався значно ширше, цього дня завітали учасники творчого клубу „Імпульс” (м. Вінниця) - це ветерани ЗС, бувші працівники космодрому „Байконур”, які проживають в м.Вінниці, творчі особистості, ветерани ЗС. В музеї гості ознайомились із виставкою, прослухали екскурсію „Розвиток авіації та космонавтики в Україні”, наголошено на значенні для розвитку прогресу освоєння космосу, збереження історичної пам’яті внеску України у розвиток космонавтики.

З привітальним словом до присутніх звернулась президент клубу „Імпульс” Соколова Ната Павлівна. Вона наголосила на традиційність відзначення дня авіації та космонавтики саме у Вороновиці, де зароджувалась вітчизняна авіація. Астроном Вінницького планетарію Левченко Марія Федорівна розповіла про світ космосу, Всесвіт, про нашу Сонячну систему, Землю, Місяць. Для присутніх учнів Вороновицького ПТУ – 14, школярів з м.Вінниця, жителів селища - ця інформація була захоплюючою і цікавою.

Один з розділів виставки носить назву „Ветерани Байконуру”, в кінці 60 – х р. ХХ ст. в Україну стали приїжджати на постійне місце проживання військовослужбовці і члени їх сімей, які тривалий час служили на космодромі „Байконур” і були свідками перших перемог людства в освоєнні космоса. Було створено Раду ветеранів космодрому „Байконур” в Україні, міська рада ветеранів в м.Вінниця нараховує 85 сімей ветеранів. Багато з них бувають в нашому музеї передають до музейних фондів матеріали пов’язані з їх діяльністю на космодромі. Частина експонатів представлені на виставці – це документи та фото ветеранів Редько М.В., Степанова А.І. Зайця І.І.

Перед присутніми виступила дружина Зайця Івана Івановича – Валентина Гаврилівна з теплотою розповіла про непересічну особистість , яким був її чоловік, кандидат історичних наук, професор Вінницького педагогічного університету ім. М.Коцюбинського, дослідник Трипільської культури, про унікальну людину – який довгий час проживав у Вінниці, а з 1955-1960 років працював начальником Особливого відділу на космодромі „Байконур”.

В пам’ять про Івана Івановича, Валентина Гаврилівна видала книгу „Від військової контррозвідки до вивчення таємниць тисячоліть”, з якою ознайомила присутніх. Потім як дарунок учасникам зустрічі Вороновицький музей організував цікаву поїздку в с. Потуш на місце першого польоту Олександра Можайського в 1873-76 рр.

Цього дня, вранці о 7-30хв. у Вінниці, по прямому ефіру ТБ «Вінниччина» відбувся репортаж з директором Віктором Демяненко. Надано інформацію про діяльність музею історії авіації та космонавтики, експозицію, зв’язки музею з діячами космічної сфери та авіації України.

Наразі через карантинні заходи в країні, запрошуємо всіх віртуально відвідати музей і виставку на Facebook

 

Завідувач відокремленого підрозділу

«Вороновицький музей історії авіації та космонавтики»

Вінницького обласного краєзнавчого музею: В.Демяненко.

Просмотров: 278 | Добавил: demiac777 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]